info@marcomassage.nl

Stress, overspanning en burn-outklachten

Stress, overspanning en burn-outklachten

Stress is duizenden jaren onze beste vriend geweest. Het hielp ons om te vluchten voor bijvoorbeeld roofdieren of voor het aanvallen voor een prooi. Het hielp ons paraat te zijn in tijden van leven of dood. In onze westerse samenleving zijn situaties waarin je moet vluchten voor een tijger nauwelijks denkbaar maar weet je lichaam dat ook? Het antwoord hierop is nee; je lichaam maakt geen onderscheid tussen stress vanuit werkdruk of het constant op je hoede moeten zijn voor een roofdier. Jongeren tussen de 12 en 25 hebben het meeste stress vanwege het drukke leven, school en hun toekomst en bij werknemers in de volwassen leeftijd is het kostenplaatje als gevolg van werk gerelateerde verzuim door stress, 3,9 miljard euro.

Een beetje stress, we hebben het allemaal nodig. Zonder stress is presteren nauwelijks mogelijk. Zou je die voetbalwedstrijd winnen zonder inspanning of naar je huilende kind kunnen rennen zonder dat er adrenaline vrijkomt? Je ademhaling gaat sneller, je hart begint harder te kloppen en je spieren spannen zich aan, het maakt je bijna onoverwinnelijk. Het is totaal niet erg maar wanneer je teveel stress ervaart zal je lichaam cortisol aanmaken. Teveel en te lang aan cortisol in je lichaam zorgt voor een hogere bloeddruk, overgewicht, een verhoogde bloedsuiker, verlies van spierkracht en spanning in de spieren. Daarnaast zorgt het ervoor dat er minder melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is de stof die we nodig hebben om in slaap te komen. Dit is de reden waarom we slecht slapen als we teveel stress ervaren. Mensen met een burn-out kunnen vaak terug redeneren dat ze eigenlijk al maanden voor die tijd slecht sliepen.

Massage kan hierin veel voor je betekenen. Positieve effecten van een massage tegen stress zijn:

  1. Het knuffelhormoon (oxytocine)Oxytocine wordt in je lichaam aangemaakt tijdens een massage. Het verlaagt je bloeddruk en hartslag en ontspant de spieren. Oxytocine geeft je lichaam het seintje dat het tot rust mag komen. Wanneer het jezelf even niet lukt om je lichaam te laten ontspannen kan een behandeling bij een masseur echt een cadeautje voor lichaam en geest zijn.
  2. Dopamine
    Dopamine is het gelukshormoon. Het zorgt voor een gelukzalig en tevreden gevoel. Een tekort hieraan kan zorgen voor vermoeidheid en een lusteloos gevoel.
  3. Endorfine
    Endorfine is een pijnstillend hormoon. Het zorgt voor een bepaald natuurlijk roesje gemaakt door je eigen lichaam wat vrijkomt tijdens massages.
  4. Lichaam en geest
    Vaak herkennen we signalen vanuit ons lichaam niet meer. We staan verder van ons lichaam af dan ooit tevoren. Het is dan ook niet gek dat het overgrote aantal van de mensen met een burn-out, deze niet zag aankomen. Als je de signalen had herkend, had je er toch wel wat aangedaan? Dit voorbeeld geeft aan dat we teveel in ons hoofd zitten. We malen en piekeren en denken soms ons geluk met het hoofd zonder dat we die daadwerkelijk voelen in het lichaam. “Als ik in die auto rijd ben ik gelukkig” of “Als ik voldoe aan de verwachtingen van mijn baas mag ik trots zijn op mezelf”. Masseren zorgt ervoor dat je in je lichaam komt. Het maakt je bewust van processen zoals je hartslag, ademhaling en spierspanning. Door het prettige gevoel van de massage focus je je even op het lichaam en kom je uit het hoofd waarin je drukke planning en voldoen aan verwachtingen even opzij wordt geschoven.
Gun jezelf een massage Afspraak maken