info@marcomassage.nl

Triggerpoints (Spierknopen)

Triggerpoints (Spierknopen)

Weer die aanhoudende hoofdpijn waar je al een lange tijd last van hebt. Dat ik combinatie met een drukkend gevoel in je nek. Hoe kom je op deze manier nog de dag door?

Veel mensen ervaren triggerpoints oftewel, spierknopen. Wat zijn deze triggerpoints nou precies, wat kan je ervaren wanneer je er eentje hebt en hoe kom je er vanaf? Benieuwd? Lees dan verder.

Onze spieren bestaan uit spierbundels. Een spierbundel is als het ware een kabel in de spier waar je er meerdere van in je spier hebt. Deze spierbundels bestaan uit kleine draden ook wel spiervezels genoemd.  Spiervezels trekken zich samen tijdens inspanning en bewegen weer uit elkaar tijdens ontspanning. Tenminste, dat is de bedoeling. Een triggerpoint is eigenlijk niets anders dan een aantal spiervezels die niet meer in ontspannende staat komen. Hierdoor vormt zich een lokale verdikking in de spier welke vaak niet groter is dan een erwt. Een triggerpoint is tijdens palpatie door een masseur te herkennen doordat het dikker en harder is dan omliggende gebieden in de spier. Daarnaast zorgt het triggerpoint voor een slechtere doorbloeding wat ervoor zorgt dat er minder zuurstof doorheen gaat en afvalstoffen zich ophopen. Dit houdt het triggerpoint in stand omdat nou juist zuurstof de energie zou moeten geven aan de spiervezels om weer in ontspannen staat te komen. Zonder hulp raak je hierdoor al snel in een vicieuze cirkel met als gevolg een verergering van klachten.

Een triggerpoint kan pijn geven daar waar het triggerpoint zit maar ook afgeleide pijn geven. Dit is pijn welke in omliggende gebieden van de spier liggen. Zo kan een spierknoop in de nek voor hoofdpijn zorgen of een spierknoop in de bil zorgen voor rugklachten. Ieder triggerpoint heeft zijn eigen uitstralingsgebied en deze zijn in kaart gebracht. Hierdoor is door een masseur gemakkelijk te herkennen waar het triggerpoint zit welke de klachten veroorzaken.

Ook kan een triggerpoint een zenuw of bloedvat beknellen. Hierdoor kan je een doof gevoel krijgen in bijvoorbeeld je armen.

Een triggerpoint kan dus zorgen voor veel lichamelijk ongemak. Hoe ontstaan deze spierknopen?

 • Overbelasting van de spieren
 • Langdurige statische aanspanning
 • Onbeweeglijke en inactieve spieren
 • Stress
 • Trauma’s zoals aanrijdingen, schokken en valpartijen.

Klachten die kunnen ontstaan zijn:

 • Spanning in de spieren
 • Stijfheid en verkramping
 • Pijn in de spieren
 • Doof gevoel in de ledematen
 • Duizelingen
 • Hoofdpijn

Triggerpoints zijn goed te verhelpen door massage. Dit kan het best gedaan worden door stevige heen en weer de bewegen op de spierknoop zelf. Dit kan wat gevoelig zijn alleen geven veel mensen aan dit als “prettige pijn” te ervaren. Voor het verhelpen van triggerpoints zijn meerdere massages nodig.

Gun jezelf een massage Afspraak maken