info@marcomassage.nl

In meer of mindere mate kent iedereen het wel, lage rugpijn. Het kan verschillen van een zeurderig gevoel tot aan beleven alsof er duizend messen in je onderrug worden gestoken. Beroepsgroepen zoals zorgmedewerkers, hoveniers en in bouwvakkers, krijgen veelvuldig klachten in de onderrug. Zo’n 70% van alle mensen met rugklachten, ervaart dit in de onderrug. In Nederland hebben zo’n 2,4 miljoen mensen klachten in de onderrug. Bij Marco Massage komen veel mensen met onderrug klachten. Marco Massage kan helpen bij verlichting van uw klachten.

 

Lage rugklachten zijn onder te verdelen in specifieke-, en aspecifieke rugklachten. Bij specifieke rugklachten moet gedacht worden aan een hernia, infectie of tumor. Maar 5% van de mensen met lage rugklachten heeft deze specifieke vorm van rugklachten. De andere 95% die klachten ervaart heeft een aspecifieke vorm wat erop neerkomt dat er op röntgenfoto’s niet aantoonbaar is waar de pijn nou precies vandaan komt.

 

Bij de vorming van deze klachten, kunnen verschillende aspecten een rol spelen. We kunnen vaststellen dat de volgende factoren een risico op lage rugklachten kunnen vergroten:

 • Leeftijd
 • Lichamelijke fitheid
 • Kracht van rug-, en buikspieren
 • Psychosociale problemen (Angst, depressie, Stress en verslavingen)
 • Lengte, gewicht, Flexibiliteit
 • Verkeerd tillen
 • Fysiek zwaar werk

 

Allemaal mooi om cijfers te lezen en waar de rugpijn nou vandaag kan komen maar hoe kom je er vanaf? Mijn grootste tip is om de rugpijn serieus te nemen en uit te sluiten dat het niet om een specifieke klacht gaat zoals bijvoorbeeld een tumor of infectie. Ga daarom allereerst naar je huisarts om dit uit te sluiten.

 

Het regelmatig nemen van een massage kan bijdragen aan herstel van de rugklachten. Marco Massage vindt het belangrijk dat tijdens de massage genoeg aandacht gaat naar omliggende spieren. Bij lage rugklachten kan een massage van de bilspieren, hamstrings, en gehele rug helpend zijn. Vooral de middelste bilspier is een veroorzaker van veel klachten. Dat komt omdat deze spier zit aangehecht aan de rand van de bekken. Wanneer deze spier overbelast raakt, door bijvoorbeeld sporten, verkeerde slaaphouding of veel steunen op een van de benen tijdens het staan, kan dit erg veel last geven in de onderrug. Bij onderrugklachten is het daarom noodzakelijk de middelste bilspier stevig te masseren voor een betere doorbloeding.

 

Daarnaast is het heel belangrijk dat je blijft bewegen. Dit kan wat onnatuurlijk aanvoelen omdat de pijn hierdoor kan verergeren in het begin. Het is belangrijk om dagelijks een wandeling te maken bij deze klachten maar wat ook erg kan helpen zijn bepaalde yogaposities. Koop een yogamatje en ga aan de slag met de volgende posities:

 • Kathouding (bidalasana)
 • Cobra (Bhujangasana)
 • Bevrijdende houding (Apanasana)
 • Gedraaide buikhouding (Jathara parivartasana)

 

Probeer tijdens het bewegen vooral niet naar voren te buigen. Dit kan de klacht verergeren. Tenslotte is het belangrijk om, ook als de klachten over zijn, lief te blijven voor je onderrug. Je hebt er tenslotte maar eentje waarmee je je hele leven zult moeten doen.

Gun jezelf een massage Afspraak maken