info@marcomassage.nl

Adem en massage

Adem en massage

Tijdens een massage maak ik veel gebruik van mijn ellebogen. Vooral wanneer het om spierknopen gaat, kan ik het niet laten om mijn elleboog in het gespannen weefsel te plaatsen en langzaam steeds dieper in het weefsel verzonken te raken. Hierbij zou je kunnen denken dat je telkens meer kracht vanuit je schouders uitoefent om steeds dieper in het weefsel te geraken maar dit klopt niet. Voor diepe massages maak ik namelijk veelal gebruik van mijn adem. Hoe ik dat doe en wat adem nog meer voor jou als klant kan betekenen tijdens massages, ga ik je hier uitleggen.

Een diepe massage voelt voor jou als ontvanger prettiger wanneer ik als masseur mijn zwaartepunt verlaag en van daaruit kracht uitoefenen in plaats dat ik met kracht vanuit mijn spieren op jouw lichaam ga werken. Het is een wezenlijk ander gevoel voor jou als ontvanger. Ook voor mij als masseur is het een wezenlijk verschil en zonder deze techniek zou ik na 1 massage, geen kracht meer hebben om de volgende klant te kunnen ontvangen.

Maar hoe maak je gebruik van je adem?

De oude Hawaiianen, hebben vanuit hun wijsheid het over “ha” wat voor hen staat voor de adem. Lomi Lomi, de massage welke zijn origine vindt in Hawaii, maakt veel gebruik van de “ha” oftewel de adem. Bij deze vorm van massage is het belangrijk om rustig richting de onderbuik te ademen tijdens de massages. Volgens de Hawaiianen geeft dit gronding, stabiliteit en meer bewustzijn.

De Japananse wijsheid heeft het over het Hara-punt. Het punt net onder je navel die toevalligerwijs dezelfde eigenschappen heeft als daar waar de oude Hawaiianen het over hebben wanneer ze spreken over “Ha”.

En om het nog bijzonderder te maken heeft de oude Chinese wijsheid het over het Ki-punt. Ook hierin wordt gesproken over het punt net onder de navel wat wordt gedefinieerd als “de adem waaruit de levenskracht voort stroomt”, aldus de oude Chinese wijsheid.

Of je dit allemaal als waarheid neemt, mag je natuurlijk zelf weten maar tijdens de massages maak ik er goed gebruik van. Het doet mij dieper dalen in mijn eigen lichaam en geeft mij vanuit dit punt in het lichaam ook letterlijk de kracht om stevige druk uit te oefenen op het lichaam zonder dat ik mijn spieren hier onnodig voor hoef aan te spannen.

Ik doe dit door in te ademen naar mijn buik toe net onder mijn navel en ook uit te ademen vanuit dit punt. Vooral bij het uitademen voel ik mezelf steviger staan op de grond.

Wat heb jij aan je adem tijdens een massage?

Ken je het gevoel dat je schrikt ? je houdt letterlijk even je adem in. Het zorgt ervoor dat je lichaam is aangespannen en in opperste paraatheid is om gevaar het lijf te bieden. Vanuit deze schrik zou je namelijk makkelijk en goed kunnen vechten of vluchten. Het maakt je namelijk adrem. Ook door kleine gebeurtenissen in het dagelijks leven houden we soms even letterlijk onze adem in, of gaan heel oppervlakkig ademen. Dit kan al gebeuren wanneer je je bedenkt dat je bent vergeten dat je een afspraak had vanochtend en die niet bent nagekomen. Of wanneer je je realiseert dat je bepaald werk niet op tijd hebt afgekregen. Door vanuit stress te ademen, slaat je lichaam de stress op. Het gevolg hiervan is spierspanning. Op lange termijn zorgt dit voor spierknopen en voor je het weet zit er een masseur met zijn ellebogen in jouw rug te leunen vanuit zijn Hara-punt. Jij vindt het pijn doen en gaat daardoor opnieuw je adem in houden waardoor je eigenlijk aanspant in plaats van ontspant. Het gevolg daarvan is dat je met meer spanning te massagetafel af gaat dan dat je had voordat je erop lag. Dat is zonde en onnodig.

De taak van de masseur

Bij Marco Massage is daarom oplettendheid voor de adem van de ontvanger van groot belang net als andere reacties van spanning in het lichaam zoals gebalde vuisten, onrustige voeten of aanspannen van de nek.

In deze gevallen is het belangrijk als masseur om de ontvanger te vragen om rustig  in-, maar vooral ook rustig uit te ademen. Je zult als ontvanger merken dat wanneer je dit doet, je automatisch ook vanuit je buik gaat ademen en datgene waarvan je dacht dat het enorme pijn deed, juist een prettige ervaring wordt wanneer je vanuit rust dit benadert in plaats vanuit de spanning.

Wat leert je een moment waarin je je adem gebruikt?

Wat het je precies leert en of het je überhaupt iets leert is per persoon verschillend. Toch denk ik dat de pijn die overgaat in een prettige sensatie wanneer je vanuit rust dit ervaart, ook kan worden gezien als synoniem voor andere dingen in het leven. Tegen iets vechten kost vaak meer energie en slaat om in spanning dan het rustig op je af te laten komen en er doorheen te ademen.

Simpel maar toch zo speciaal

Het meest simpele wat er bestaat is toch wel de adem. Je doet het iedere dag en zelfs je hele leven lang en dat zonder erover na te denken. Maar wanneer je je bewust wordt van jouw adem en de patronen hiervan, kan het verdieping geven in jouw leven. Het kan je bewuster maken van dingen die jij misschien stiekem best eng of spannend vindt of van de dingen waarvan jij kan ontspannen. Het is een gids die het beste met ons voorheeft en een ankerpunt om heen te gaan wanneer jij dit nodig hebt. Je kan er dus maar het beste vriendschap mee sluiten en er goed voor zorgen. Een massage is hiervoor een geweldige optie.

Gun jezelf een massage Afspraak maken