Je kent vast wel de beelden van puffende en hijgende mannen die eens goed onder handen worden genomen door een Thaise masseur. En ook op YouTube zie je steeds meer filmpjes van mannen met sixpacks die op hun tanden aan het bijten zijn van de pijn door een hele stevige massage. Filmpjes als deze lijken een ware TikTok hype te zijn geworden.
Het lijkt er dan ook bijna op of een massage pijn dient te doen en het anders geen zin heeft maar laat me je van dit idee afhelpen.
“Een massage hoort geen pijn te doen!”
Neem mij maar goed onder handen hoor, je mag me best pijn doen
“Neem mij maar goed onder handen hoor, je mag me best pijn doen” is een kreet die ik vaak te horen krijgen van klanten. Vooral mannelijke klanten denken dat dit DE remedie is tegen hun lichamelijke klachten.
Het is een ietwat strenge houding tegenover jezelf en je lichaam. Mijn tegenvraag is dan ook vaak of ze met dezelfde strenge blik tegen andere dingen in de wereld aankijken en of dat wellicht de reden is van hun lichamelijke klachten. Veel van hen moeten dan inderdaad toegeven dat ze wellicht teveel werken, te streng zijn voor zichzelf en te lang doorlopen met bepaalde klachten. Dat is in ieder geval al een mooi begin wanneer iemand zich dit realiseert.
Waarom teveel pijn geen goed idee is
Soms is een pijnprikkel geven niet erg. Ik ga dit verder verklaren in deze blog maar eerst wil ik het hebben over teveel pijn. Zoals ik net als schreef kennen we allemaal de beelden van mensen die ondraaglijke pijn beleven tijdens een massage en dit veelal de indruk wekt dat dit een goede manier is om van spierspanning af te komen. Wanneer het lichaam teveel pijn ervaart, zal het altijd in de weerstand schieten. Jouw lichaam wilt namelijk die pijn niet ervaren. Daarom zal het in een vecht-, vlucht- of bevriezingsmodus gaan. Jouw lichaam maakt zich op dat moment dus klaar om in actie te komen. Het zorgt er voor dat jouw spieren zich gaan aanspannen. Dat is eigenlijk het averechtse effect van wat we willen bereiken tijdens een massage, namelijk ontspanning. Het geven van een te heftige prikkel zorgt dus voor spierspanning, wat uiteindelijk dus niet zorgt voor het afbouwen van spierspanning. Het bezoekje aan de masseur is in zo’n situatie aan zijn doel voorbij geschoten.
Het vinden van de juiste balans
Ieder lichaam is anders en wat voor mij pijn doet, voelt voor jou wellicht nog prettig aan. Daarom is het de kunst van de masseur om op het randje van de ontspanning te zitten voor het maximale effect. Een stevige massage zorgt nou eenmaal voor het aanspreken voor meer- en dieper gelegen weefsel. Het is dus extra goed voor jouw lichaam en heeft een meerwaarde tegenover zachte massages waarin meer wordt gewreven(wat ook zijn plek kan hebben binnen de ontspanningsmassages en vooral psychische voordelen heeft). Het is dus aan de masseur om de juiste spanningsboog van stevigheid passend bij jouw lichaam te vinden en tegen het randje van pijn aan te zitten maar er niet overheen te gaan. Juist deze dunne lijn, zorgt voor een voldaan gevoel bij jou als ontvanger.
Maar ga je dan nooit over die pijngrens heen?
Ja, het kan zijn dat er over de pijngrens wordt heen gemasseerd. Soms per ongeluk omdat het een dunne lijn is. Dit is niet perse ondraaglijke pijn maar is als masseur wel te merken bij de ontvanger doordat het lichaam bepaalde reacties geeft. Als masseur pas je je hier dan weer op aan.
Anderzijds hebben spierknopen wel extra druk nodig welke wel pijn kunnen en mogen doen. Gelukkig is dit bij Marco Massage maar een klein onderdeel van de gehele ervaring en vaak niet langer dan 5 minuten aan de orde. Ook begeleid ik je hier als masseur in zodat jij zo min mogelijk spanning in jouw lichaam opslaat maar deze wegvloeit en jij als herboren naar buiten loopt.
Dus nee
Dus nee, een massage hoeft absoluut geen pijn te doen. Wanneer jij wel meer pijn ervaart dan dat de bedoeling is, vraag je dan af of je dit bespreekbaar wilt maken met je masseur en of het bij je past. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het je ontspant en onnodige pijn is hierbij niet nodig.