info@marcomassage.nl

10 misvattingen over massages

10 misvattingen over massages

Massages zijn prettig voor lichaam en geest. Het laat je ontspannen en zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal beter in je vel zit. Geen wonder dat veel mensen dus regelmatig naar een masseur gaan om zichzelf weer helemaal op te laden. Toch zijn er ook best wat misvattingen over massages. Daarom gaan we er eens 10 bij langs….

1. Massages zijn alleen voor rijke mensen

Nee, massages zijn niet alleen voor rijke mensen. Natuurlijk kunnen rijke mensen gemakkelijker en wellicht vaker en langer een massage boeken maar echt erg duur hoeft een massage niet te zijn. Voor iedere prijsklasse is er wat wils. Bij Marco Massage boek je bijvoorbeeld al een massage van 30 minuten voor 35,- euro. Wanneer je dit bijvoorbeeld eens in de twee maanden doet, kost dit je 175 euro per jaar. Even ter vergelijking kost een slechte gewoonte zoals roken al gauw 2000 euro per jaar. Daar zou je behoorlijk wat massages voor kunnen boeken!

2. “Ik heb geen geduld om zolang stil te liggen”

Tegenwoordig hoeven we ons geen seconde meer te vervelen. Door de komst van smartphones kunnen we, als we dat zouden willen, 24/7, geluid en beeld in ons kunnen opnemen. Daarom is het voor ons steeds lastiger voor te stellen dat we een uur op een massagetafel zouden kunnen liggen zonder enige prikkels. Stel jezelf maar eens voor dat je een half uur in een kamer opgesloten zou zitten zonder enige prikkels om je heen. Je zou het absoluut volhouden maar ineens word je ook geconfronteerd met vervelende gevoelens in jezelf.
Daar komt ook vaak het idee vandaan dat men geen geduld heeft om zolang stil te kunnen liggen op een massagetafel.
Maar wanneer je eenmaal ligt en je laat meenemen door de werkwijze van de masseur, zal je merken dat je gevoel voor tijd en ruimte verdwijnt en voor je het weet baal je van het feit dat de 60 minuten die je geboekt had, alweer voorbij zijn. Massages zijn dus niet te vergelijken met het saai voor je uit staren door een vensterraam op een dag in november. Nee, massage brengt je in een flow en wanneer jij je laat meenemen bestaat zoiets als “geen geduld” niet meer. Het enige wat dan nog bestaat is het moment zelf waarin jij opgaat.

3. Massages zijn pijnlijk

Nee, een massage behoort niet, tot weinig, pijn te doen.
Toch bestaat het beeld wel eens dat een massage pijn hoort te doen en hebben sommige mensen zelfs het idee dat hoe harder de masseur te werk gaat, des te beter dit is voor de ontspanning van de spieren. Echter is juist het tegenovergestelde waar. Bij pijn zal het lichaam in gespannen toestand raken waardoor spanning juist zal opbouwen en niet kan afvloeien. De massage heeft in zo’n geval een minder goed effect. Sommige aspecten van de massage mogen pijn doen maar wanneer jij dit niet fijn vindt, geef dat dit dan aan bij jou massagetherapeut. Het is immers jouw moment!

4. Massages zijn voor zweverige types

Holisme, chakra’s, bewustzijn, edelstenen en wierook. Zomaar even wat woorden die mij te binnen schieten als ik denk aan zweverigheid. En daar waar ik bij sommige dingen denk “Ja, dat is ook voor mij te zweverig”, lijken andere dingen mij weer erg plausibel ook al zijn ze niet allemaal altijd op evidentie gebasseerd. Daarom probeer ik bij Marco Massage een middenweg te vinden in de waarden die ik belangrijk vind bij het geven van een massage. Holisme staat voor mij bijvoorbeeld voor de gehele mens. Zowel lichaam als geest, en beiden verdienen aandacht binnen de massage. Ook probeer ik mensen tijdens mijn werk bewust te maken van signalen van hun lichaam. Wat kan jouw lichaam jou proberen te vertellen met de spanning die telkens terugkomt in je nek? Anderzijds is het lichaam een aaneenschakeling van weefsel en is het in mijn zienswijze belangrijk om ook de klinische kant hiervan te belichten en bijvoorbeeld te weten wat de insertie en origo van bepaalde spieren zijn. Bij Marco Massage is het juist de mix tussen de nuchterheid en de magie van het onbekende te combineren tijdens massages zodat een massage een beleving opzich wordt en je er wellicht zelfs wijzer van kan worden nadien. Wil jij nou all the way gaan met edelstenen, reiki en energiebanen? Dan is er vast een massagetherapeut bij jou in de buurt die dit aanbied. Wil je het vooral klinisch en plastisch houden? Bezoek dan een bijvoorbeeld sportmasseur. Wist je trouwens dat Marco Massage ook sportmassages aanbiedt?

5. Bij massages moet ik mij helemaal uitkleden

Het kan best aanvoelen als een drempel om naar een massagetherapeut te gaan wanneer jij je bedenkt dat je je moet uitkleden. De ene persoon heeft hier meer moeite meer dan de ander en dat geeft niets. Daarom is het belangrijk om te weten dat je totaal niet over je eigen grenzen heen hoeft te gaan. Houd jij liever bepaalde kledingstukken aan? Dan is dat geen enkel probleem. Ook is het belangrijk om te weten dat je bij Marco Massage genoeg privacy krijgt aangereikt om je zowel uit- als aan te kleden. Bedenk wel dat wanneer jij een massage wilt van je benen en rug, dit bemoeilijkt wordt wanneer kleding aanblijft en dit ten koste gaat van de kwaliteit van de massage. In zulke gevallen zou je wellicht beter kunnen kiezen voor een stoelmassage of een shiatsu-massage. Deze massagevormen kunnen namelijk gegeven worden met de kleding aan. Ga jij echter voor een rug/nek massage bij Marco Massage en houd je liever je spijkerbroek aan? Dan is dat geen enkel probleem!

6. Een massagetherapeut helpt mij binnen een sessie van mijn problemen af

Kleine pijntjes die vanuit het niets zijn gekomen kunnen gemakkelijk worden opgelost door een massagetherapeut die weet wat hij doet. Dus een sporter die spierpijn heeft, zal nadat hij een massage heeft gehad, snel voelen dat de spierpijn verminderd. Maar wanneer jij last van je rug hebt en dit al jaren aan de gang is, zal het proces van genezing ook langer nodig hebben dan die 60 minuten die jij hebt geboekt bij een massagetherapeut. Het is dus goed om te weten dat het lang heeft geduurd totdat je zoveel pijn in je lichaam kreeg voordat je na de masseur ging. Het heeft dus tijd nodig en meerdere sessie. Daarnaast is rust en ontlasting geboden om het herstelproces te bevorderen.

7. Massage is een luxe

Vanuit de piramide van Maslow gezien, zou je zeggen dat Masssage inderdaad geen eerste levensbehoefte vormt. Natuurlijk is veiligheid, eten en drinken en een dak boven je hoofd in eerste instantie belangrijker en worden diensten en producten daarbovenop vaak gezien als luxe. Toch is het in onze hectische en digitale leven belangijker geworden dat we onszelf zowel geestelijk als fysiek gezond houden. Een massage speelt voor veel leidinggevenden een factor in hun succes. Het houdt hen ontspannen en gezond om vanuit die basis ook weer gezonde keuzes te maken. Vanuit dat oogpunt gezien zou je dus kunnen zeggen dat je, wanneer je ontspannen bent door regelmatig een massagetherapeut te bezoeken, je ook betere en gezondere keuzes gaat maken op andere vlakken van je leven. Zie het daarom ook niet als luxe maar als investering in jezelf en voor een gelukkiger leven. Het is een welgemeend en liefdevol terugkomend cadeautje voor jezelf. Dat is geen luxe maar zelfliefde!

8. Massagetherapeuten bieden vrolijke einden aan

De reden dat ik punt 8 in het Nederlands schrijf en verder wat wollige omschrijvingen doe verderop in deze tekst, komt omdat ik de Engelse term hiervoor niet op mijn website wilt plaatsen. Het zorgt er namelijk voor dat ik via Google vindbaar ben om die term. Een professionele massagetherapeut zal dus geen andere wensen in vervulling laten gaan anders dan de massage waarbij het masseren van bepaalde lichaamsdelen uitgesloten is. Verder is het goed om te weten dat wanneer dit wel wordt aangeboden tijdens jouw massagesessie, je te maken hebt met een illegale manier van werken. Vaak is er in dergelijke salons sprake van uitbuiting van personeel en mensenhandel gaande. Komt u dus in deze situatie terecht? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000.

9. Bestaan er zoveel verschillende soorten massages?

Er bestaan zoveel verschillende soorten massages dat het voor een massagetherapeut onmogelijk is om alle technieken van de verschillende soorten massages te kennen en te beheersen. Veel oude wijsheden hebben hun eigen massagetechniek. In Hawaii is bijvoorbeeld LomiLomi ontstaan wat een ontspanningsmassage is welke gekenmerkt wordt door lange strijkingen met de onderarmen. En wat te denken van Shiatsu wat een Japanse massagevorm is waarbij vooral met drukpunttechnieken het lichaam wordt gestimuleerd. Maar de bekendste en meest gegeven massagevorm in het Westen is de Zweedse massage. Dit wordt ook wel de klassieke massage genoemd en kenmerkt zich door knedingen, stijkingen en petrissages. En zo zijn er nog wel meer massagevormen van Reiki tot voetreflexelogie tot klankschaalmassage naar Balinese massage. En wat te denken van een hotstonemassage. Voor een ieder is wat wils binnen de massagewereld. Het kan interessant zijn om in verschillende keukens te kunnen kijken en te ervaren wat het beste bij jou past om dat moment in je leven.

10. Na een massage voel ik me direct beter

In veel gevallen zal je je een aantal uur na de massage zeker beter voelen. Je lichaam voelt soepeler aan en je hebt het gevoel alsof je meer ruimte in je lichaam ervaart. Ook kan het zijn dat je wat slaperig of loom bent en dit kan een heerlijk gevoel zijn. Toch hoeft het niet te zijn dat jij de tien minuten na de massage, je gelijk goed voelt. Het komt vaak voor dat je je na de massage een beetje dizzy, koud en vermoeid voelt. Gelukkig trekt dit gevoel in bijna alle gevallen na 10 minuten weg. Een goede massagetherapeut met empathie zal je na de massage meteen vragen hoe het met je gaat en je zo nodig observeren. Ook is het mijn inziens een plicht van de masseur om na de massage een glas water aan te bieden en de klant de ruimte te bieden om deze rustig op te drinken zonder dat jij als klant overhaast meteen weg moet voor de volgende klant. Een goede en verantwoordelijke massagetherapeut houdt rekening in zijn planning voor de tien minuten na de massage.

Gun jezelf een massage Afspraak maken