info@marcomassage.nl

5 tips voor het geven van een goede massage

Een massage krijgen is natuurlijk heerlijk maar ook het geven van een massage kan heel ontspannend zijn. Een win-win situatie dus en daarom reden genoeg om samen met jouw partner regelmatig te doen.

Hieronder vijf tips voor de perfecte massage.

 1. Masseer vanuit jouw eigen rust

  Onze huid, het grootste orgaan van ons lichaam, heeft een zeer gevoelige tastzin. Feilloos voelt het aan of we met twee handen worden gekneed of dat we een frictie krijgen met alleen de duim om een spierknoop (triggerpoint) te verminderen. Ook merken we het snel genoeg wanneer de gever ontspannen of gespannen is. Die trillende hand of oppervlakkige ademhaling zorgt niet bepaald voor een ultiem ontspannen gevoel bij de ontvanger. Zorg daarom dat je als gever zelf ook ontspannen bent. Neem even tien minuten voor het masseren een momentje voor jezelf, drink je lievelingsthee, luister naar fijne muziek of mediteer terwijl je je ademhaling telt. Je zult merken dat je hierdoor wat rustiger bent. Ook tijdens het masseren is het belangrijk om in de rust te blijven. Dit gaat gelukkig al bijna automatisch doordat je mindfull bezig bent met het lichaam van de ontvanger. Probeer tijdens het masseren vooral gefocust te zijn op het lichaam van de ontvanger door zo min mogelijk met elkaar te praten. Hierdoor zit je minder in je hoofd en komen beiden meer in het lichaam. Ga hier beiden in op en merk dat je als gever na de massage ook helemaal zen bent.

 2. Creëer het juiste sfeertje

  Je kent het vast; je ligt heerlijk op de bank met een dekentje om je heen na een drukke werkdag en je zet de televisie aan. Terwijl we onze favoriete netflix serie kijken, denken we al snel dat we ons volledig ontspannen. Helaas merken we in het snelle leven nauwelijks meer op dat het spannende muziekje onder de serie over die drugsbaron binnen in ons lichaam meer spanning geeft dan we denken. Zo’n ontspannende panfluit en dat kabbelende beekje vinden we dan ook al snel een beetje cheesy klinken en werkt zelfs een beetje op onze lachspieren. Toch kan deze muziek een ontspannen gevoel geven. Je zult merken dat je er heerlijk bij kan wegdromen. Dit in combinatie met wat geurkaarsen en gedimd licht, kunnen een heerlijk gevoel van geborgenheid geven voor zowel ontvanger als gever. Een tip bij het afspelen van ontspanningsmuziek is om een muziekstuk te kiezen wat minimaal een uur duurt. Dit voorkomt dat de ontspannen staat van zijn onderbroken wordt doordat er ineens een ander lied wordt afgespeeld.

 3. Gebruik je lichaamsgewicht voor een juiste druk

  “Doet dit geen pijn?” Tijdens gevolgde opleidingen was dit een veel gestelde vraag van beginnende masseurs. “Maar ik druk echt super hard”. Je zult versteld staan van de hoeveelheid druk die gegeven kan worden voor een prettige massage. Door je lichaamsgewicht te gebruiken maak jij het verschil of je aanraking als streling, wrijving of strijking wordt ervaren. Als masseur wil je diep in de huid werken en stevige strijkingen geven. Juist dit zorgt voor dat opgeluchte gevoel bij de ontvanger. Voordat je echt gaat masseren doe je er verstandig aan om op verschillende niveaus druk uit te oefenen op verschillende zones van de gemasseerde gebieden zodat je vooraf weet hoe stevig je kan masseren. Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Ga dit dus goed na zodat de massage prettig aanvoelt.

 4. LCD

  Je zult bij het lezen van de vierde tip wellicht denken aan een plat televisiescherm maar bij masseren staat LCD voor lengte, cirkelvormig en dwars. LCD is dus een handig ezelsbruggetje om te onthouden tijdens het masseren. Masseer eerst in de lengte van het lichaam daarna cirkelvormig en tenslotte dwars. Masseren kan je doen met je hele hand, je pinkmuis, duimen en zelf met je armen. Wees creatief en bedenk tijdens het geven van een bepaald soort strijking meteen wat je erna gaat doen zodat je op een vloeiende wijze masseert. Als je de massage onderbreekt omdat je nadenkt over je volgende stap onderbreekt dit het gevoel van ontspanning bij de ontvanger.

 5. Wees lief

  Masseren is een kwestie van vertrouwen. Als ontvanger geef je immers letterlijk (delen van) je lichaam bloot. Zorg er daarom voor dat het de ontvanger aan niets ontbreekt. De ontvanger zal zich nog meer overgeven als hij/zij weet dat hij/zij in goede handen is. Zorg voor een aangename tempratuur in de kamer. Denk hierbij aan zo’n 24 graden. Vergeet ook niet om lichaamsdelen welke niet gemasseerd worden af te dekken. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een extra groot badlaken of met een kleedje. Tenslotte kan het helpen om iemand extra te laten nagenieten door nadien een kopje thee voor de ontvanger te maken.

 6. Bonustip

  Masseer altijd met een tussenstof. Je kunt hierbij denken aan massageolie of massagelotion. Koop de tussenstof in jouw favoriete geur of koop juist een neutrale olie/lotion en voeg hierbij zelf een essentiële olie naar wens aan toe. Wil je de massage extra spicy maken, probeer dan eens een hete massagelotion.

Met deze tips moet het zeker lukken om de ideale massage te geven of te ontvangen. Deel het daarom met jouw partner 😉

Gun jezelf een massage Afspraak maken